درد کف پا

درد کف پا و درد قوس کف پا یکی از دردهای رایج پا است. معمولا این درد را دونده ها و سایر ورزشکاران  بیشتر احساس میکنند. اما همچنین امکان دارد در افرادی که فعالیت کمتری دارند، درد قوس کف پا امکان رخ دهد. قوس پا از پشت انگشتان پا تا پاشنه کشیده می شود و در هر فعالیتی که بر تکیه بر پاها انجام میشود نقش مهمی دارد. قوس کف پا کمک می کند:

  • شوکهای وارده به پا در هنگام راه رفتن جذب شود
  • بار زیادی از تحمل وزن را برعهده میگیرد
  • در ایجاد تعادل نقش مهمی دارد
  • حرکت را تثبیت میکند
  • با تغییرات و ناهنواری های زمین در طول راه رفتن سازگار میشود.

درد قوس کف پا ممکن است در سینه و پاشنه پا نیز احساس شود. همچنین ممکن است در روی پا ، یا حتی در مچ پا ، زانوها ، باسن ، پاها و کمر خود احساس درد کنید. درد ممکن است هنگام راه رفتن یا ایستادن ، یا در حین یا بعد از فعالیت های مربوط به پاها ، بیشتر شود. و این مورد فقط وابسته به علت اصلی درد است. حتی صبح ها هنگام بیدار شدن میتواند شدیدتر باشد.

1) چه چیزی باعث درد کف پا میشود؟

درد قوس کف پا میتواند دراثر آسیب به ماهیچه ها ، استخوان ها ، رباط ها یا تاندون هایی که قوس پا را تشکیل می دهند، ایجاد شود. همچنین می تواند به دلیل عارضه های ساختاری پا رخ دهد ، به خصوص اگر این عارضه ها با موارد زیر تشدید شوند:

  • افزایش وزن
  • افزایش سن
  • فعالیت زیاد
  • مشکلات عصب
  • فشار فیزیکی
  • صافی کف پا و قوس های بلند نمونه هایی از عارضه های ساختاری هستند که ممکن است منجر به درد قوس شود.
درد کف پا,  درد قوس کف پا

2) دلایل علمی بروز درد کف پا

مواردی که در ادامه مطرح میکنیم، دلایل متداولی است که می تواند باعث بروز این درد شود:

2-1) ورم رباط پلنتار فاشیا

رباط پلنتار فاشیاتیس,  درد کف پا

در کف پا رباطی است که قسمت جلوی پای شما را به پاشنه شما متصل می کند. این رباط پلنتار فاشیا نام دارد. ورم رباط پلنتار فاشیا یا ورم کف پا شایعترین علت درد قوس کف پا است. این عارضه یکی از شایع ترین مشکلات ارتوپدی گزارش شده است. این عارضه در اثر التهاب ، فشار بیش از حد یا آسیب به فاشیای کف پا ایجاد می شود. غالبا دونده ها دچار این عارضه میشوند، اما ممکن است در غیر دونده ها نیز رخ دهد.

اگر دچار ورم کف پا باشید ، درد و سفتی در پاشنه پا و قوس پا را احساس میکنید. درد پا مرتبط با این عارضه به طور معمول هنگام بیدار شدن بدتر میشود و پس از ایستادن طولانی مدت یا فعالیت هایی که روی پاهای خود هستید دردناک تر می شود.

اگر به طور مکرر دچار ورم کف پا می شوید ، ممکن است نیاز به پوشیدن نوع دیگری از کفش یا تهیه کفی طبی اختصاصی برای راحتی بیشتر و محافظت از پای خود داشته باشید. تمرینات کششی می تواند به تسکین درد ناشی از ورم کف پا کمک کند.

2-2) عملکرد نادرست تاندون پشتی استخوان ساق پا (Posterior tibial tendon)

درد قوس کف پا,  تاندون تیبیال خلفی

تاندون پشتی تیبیا ، قسمت تحتانی پا (Foot) را به عضله ساق پا متصل می کند. وظیفه این تاندون حمایت از قوس کف پاست. زمانی که این تاندون به دلیل آسیب یا التهاب نتواند از قوس کف پا حمایت کند، باعث احساس درد میشود. همچنین این عارضه در افراد بالغ معمولا باعث صافی کف پا می‌شود.

با وجود این عارضه درد قوس پا به احتمال زیاد در امتداد پشت ساق پا و قسمت درونی مچ پا احساس می‌شود. حتی ممکن است ورم مچ پا نیز داشته باشید. درد در اثر این عارضه معمولاً در طی فعالیتهایی مانند دویدن رخ می‌دهد و بعد از فعالیت اتفاق نمی‌افتد.

برای درمان این عارضه، از کفش و کفی طبی سفارشی استفاده می‌شود. فیزیوتراپی نیز ممکن است کمک کند. در برخی موارد ، ممکن است برای درمان این بیماری به جراحی نیاز داشته باشید.

2-3) پرونیشن

پرونیشن, سوپینیشن

پرونیشن برای توصیف حرکت مچ و کف پا در هنگام راه رفتن استفاده می‌شود. برای مطالعه بیشتر به اینجا رجوع کنید.

در افرادی که پرونیشن پای زیادی دارند، در هنگام قدم زدن ابتدا ناحیه خارجی پاشنه پاها به زمین برخورد میکند و سپس پنجه پا به سمت داخل گردش میکند. پرونیشن در گذشت زمان باعث آسیب به عضلات، تاندون‌ها و رباط ها می‌شود. این آسیب‌ها در نهایت باعث احساس درد در قوس پا میشود.
‌‌پرونیشن پا میتواند باعث تجربه عارضه های دیگری مثل:

  • درد زانو ، درد ران ، درد کمر
  • میخچه پا یا پینه پا
  • انگشت چکشی

نشانه واضح پرونیشن، ساییدگی زیره کفش از قسمت داخلی پاشنه پا و سینه پا است.  

برای رفع این عارضه، استفاده از کفش و کفی های اختصاصی که با نظر پزشک و در کنار اسکن پا با تجهیزات دقیق بسیار خوب است.

2-4) قوس زیاد کف پا

کف پای صاف, درد کف پا

به پاهای با قوس زیاد (ارتفاع زیاد قوس کف پا)، پای کیووس گفته می‌شود. پای کیووس میتواند به شکل ارثی ایجاد شده باشد. یا به دلیل مشکلات عصبی و سکته مغزی ایجاد شود. این عارضه باعث درد در هنگام راه رفتن و هم ایستادن است. از دیگر عارضه های مرتبط میتوان به :

  • انگشت چکشی
  • پینه پا

همچنین به دلیل کم بودن ثبات پا در این عارضه، احتمال پیچ خوردگی پا بسیار زیاد است.

کفی طبی اختصاصی به تسکین درد در این عارضه بسیار کمک می‌کند. همچنین ممکن کفشی که از ساق پا و مچ پا پشتیبانی کند برای جلوگیری از آسیب دیدگی بسیار خوب است. مخصوصاً هنگام ورزش کردن.

3) چه زمانی برای درد کف پا باید به پزشک مراجعه کنید؟

اگر گاها با درد قوس کف پا مواجه می‌شوید، معمولا جای نگرانی ندارد. در این موارد ، ممکن است بتوانید از درمان های خانگی مانند خیساندن پا ، ماساژ یا استراحت استفاده کنید. هرچند باید کاملا به دردها توجه کرد.

اما اگر به طور مکرر درد قوس کف پا را احساس می کنید،نه تنها درمان خانگی پاسخگو نیست که می‌تواند باعث وخامت جدی عارضه شود. پس حتما با پزشک خود صحبت کنید. درد قوس کف پا می‌تواند به عارضه های جدی تر پا منجر شود و حتی ممکن است منجر به آسیب در کمر ، زانو و مچ پا شود. اگر به دیابت مبتلا هستید ، بسیار مهم است که از هرنوع آسیب دیدگی پا جلوگیری کنید و از کفی های طبی اختصاصی با نظر پزشک متخصص استفاده کنید.

تشخیص علت درد قوس کف پا

ابتدا پزشکان سابقه پزشکی شما را ارزیابی می کنند. برای مشخص کردن محل درد شما معاینه بالینی را اجرا می کنند. آنها با استفاده از اسکنرهای فشار کف پا یا دستگاه های پیشرفته تر تحلیل گیت، راه رفتن شما را ارزیابی میکنند. پزشک همچنین به دنبال علائم التهاب مانند قرمزی یا تورم است. رفلکس ها ، هماهنگی ، تعادل و عضلات شما بررسی می شود.

فوت اسکنر پایاتک

درک اینکه در چه حالتی یا در کدام بخش از سیکل راه رفتن، این درد را تجربه می کنید می تواند کلید تشخیص پزشک باشد.

پزشک چگونه درد قوس کف پا را درمان می کند؟

پزشک بسته به تشخیص، روش درمان را توصیه می‌کند. روش های درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • استفاده از کفش و کفی طبی اختصاصی برای حمایت از قوس کف پا
  • بریس یا اسپیلنت های مخصوص
  • تزریق کورتیزون
  • فیزیوتراپی
  • جراحی

همچنین ممکن است پزشک توصیه کند وزن کم کنید. یا به طور موقت از برخی فعالیت های بدنی مانند ایستادن طولانی مدت ، دویدن یا ورزش های پرتحرک خودداری کنید.

کفی طبی، درمان درد قوس کف پا

طول درمان درد کف پا چقدر است؟

مدت زمان بهبودی به علت اصلی درد بستگی دارد. بهبودی از ورم کف پا حتی با درمان ممکن است 3 تا 12 ماه طول بکشد. اگر پا به جراحی نیاز داشته باشد ، ممکن است یک سال بعد از جراحی به حالت طبیعی خود برگردد. اگر پزشک ارتز را برای شما تجویز کند ، ممکن است لازم باشد که آنها را به مدت نامحدود بپوشید.

چگونه می توانید از درد کف پا جلوگیری کنید؟

برای کفش و کفی های طبی اختصاصی هزینه کنید. هرگز از کفش های تخت و یا دمپایی های بدون ساپورت قوس کف پا استفاده نکنید. پوشیدن کفش های بدون ساپورت قوس روی سطوح سخت برای مدت طولانی، شرایطی را ایجاد می کند که منجر به درد قوس کف پا می شود.

درد قوس کف پا غالباً علامت یک بیماری زمینه ای است که روی پای شما تأثیر می گذارد. این درد اگر درمان نشود، می تواند مزمن یا طولانی مدت شود. اگر درد قوس کف پا بیش از چند روز ادامه داشت ، مراجعه به پزشک و شروع به درمان مهم است. یافتن علت و بررسی دقیق اولین قدم برای یافتن درمان است.

مطالب مرتبط:

اسکنر فشار کف پا

اسکنر سه بعدی پا

دستگاه آنالیز گیت

معرفی انواع سیستم های اسکن فشار کف پا و شاخص های تاثیرگذار بر الگوی گام برداشتن

5 1 vote
رأی دهی به مقاله
Subscribe
Notify of

0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments