اسکنر فشار کف پا (فوت اسکنر فشاری) چیست؟
اسکنر فشار کف پا (فوت اسکن ، فوت پرشر) PT-SCAN، سیستمی الکترونیکی برای ثبت و تحلیل توزیع فشار کف پا در حالت ایستاده و راه رفتن است. این دستگاه نقاط پرفشار کف پا را در حالت ایستاده یا گام برداشتن، نوع قوس کف پا و میزان صافی کف پا، ناهنجاریهای موجود در الگوی راه رفتن فرد و… را شناسایی میکند و گزارشی کامل و دقیق در اختیار پزشک قرار می دهد. دستگاه اسکن کف پا فشاری به دلیل بهره وری از مجموعه سنسورهای سنجش فشار که در کنار هم به شکل یکپارچه چیده شده اند، گاهی اسکنر فشاری یا فوت پرشر نیز نامیده میشوند.
پایاتِک طیف تخصصی از اسکنرهای پا را جهت ارزیابی نیرو و فشار کف پا و همچنین مدلسازی و ساخت کفی های طبی ارائه میدهد. یکی از محصولات موفق پایاتک، اسکنر فشار کف پا یا فوت پرشر اسکنر مدل PT-SCAN است.
PT-SCAN تنها اسکنر پا مورد تایید اداره کل تجهیزات پزشکی در ایران است و مجوز رسمی تولید مستقل از سازمان تجهیزات پزشکی در ایران را دارد. (لطفا استعلام کنید). – دستورالعمل توزیع و عرضه تجهیزات پزشکی
چرا فوت اسکنر مدل PT-SCAN با استقبال متخصصین داخلی و خارجی همراه شده است؟
PT-SCAN با تــــوانایی آنالیز سه تست استاتیک، داینامیک و تـعادل با سـرعت کم نــــظیر و دقت بسیار بالا، اطـلاعات کامل و دقـیقی از نــــحوه ایستادن، گـام برداشتن و تعادل در اختیار متخصصین قـــرار می دهد. گزارشهای کامل ارائه شده توسط این محصول، نیاز متخصصین در هر دو حوزه ی تشخیص ناهنجاریها و ساخت تجهیزات درمانی و توانبخشی (مانند کفی طبی، اسپیلنت و…) را پاسخ داده است. همچنین نرم افزار قدرتمند این محصول امکان سنجش و معاینه ی دقیق هر نقطه یا ناحیه دلخواه از کف پا را برای متخصصین فراهم کرده است.
جهت ارائه بیشترین بهره وری و رضایت متخصصین، این محصول با سرعت نمونه برداری برابر با بالاترین سرعت ثبت شده در پلتفرمهای روز دنیا و رزولوشن سنسوری (تعداد سنسور در سانتیمتر مربع) مطابق با استانداردهای جهانی طراحی پلتفرم های اسکن فشار کف پا به بازار ارائه شده است.
پزشکان و متخصصین سلامت پا از این دستگاه برای تشخیص ناهنجاری های اسکلتی-عضلانی اندام تحتانی استفاده می کنند و بر اساس نتایج اسکن پا، طرح درمان را برنامه ریزی می نمایند.
نمایش بـسیار دقیق تــــوزیع فشار در کف پا و سرعت بسیار بالا هیچ نقطـــه ای را در کف پا نســـنجیده باقی نمیگذارد.
ویژگیهای اسکنر فشار کف پا پایاتِک | PT-Foot Pressure Scanner
سرعت نمونه برداری بسیار بالا- 100HZ up to 200HZ
رزولوشن فضایی 1 سنسور برای هر 0.7 سانتیمتر مربع قابلیت سفارشی سازی بیش از حد استاندارد
ارائه نمودارهای دقیق حرکت شناسی علاوه بر گزارشهای کامل تست استاتیک، داینامیک و تعادل
پرونده سازی و قابلیت اتصال به نرم افزار یکپارچه پایاتک
اسکنر فشار کف پا چه کاربردهایی دارد؟
1. تشخیص نوع قوس کف پا
کف پا دارای سه قوس است: دو قوس طولی (medial and lateral) و یک قوس عرضی قدامی. این قوس ها توسط استخوان های تارس و متاتارس تشکیل شده و توسط رباط ها و تاندون های پا پشتیبانی می شوند. بیمارانی که با درد در ناحیه پا و کمر را به رو هستند، معمولاً با مشکلات ساختاری پا و مچ پا روبرو هستند و ارزیابی صحیح این بیماران بسیار مهم است.
یکی از مهم ترین کاربردهای PT-SCAN، تشخیص نوع قوس کف پا و بررسی توزیع فشار کف پا در نواحی قوس طولی و عرضی پا است.
نمونه ای از گزارش اسکن پای شخص با کف پای صاف را در تصویر زیر مشاهده می کنید:
و افراد دارای کف پای گود (High Arch)، به دلیل عدم تماس یا تماس کم سینه پا با زمین، دارای اسکن فشاری به شکل زیر هستند:
دستگاه اسکن فشار کف پا با ارائه تصویری فشاری از کف پا، نوع پای بیمار را به صورت خودکار مشخص کرده و به شکل یک گزارش خروجی، در اختیار پزشک قرار می دهد.
نمونه ای از ریپورت دستگاه در تشخیص نوع قوس کف پا در تصویر زیر نشان داده شده است:
2. شناخت نقاط مستعد زخم در پای بیماران دیابتی
دلیل زخم پای دیابتی معمولا ساختار تغییر شکل یافته اسکلت پا به دلیل نوروپاتی است که سبب ایجاد فشارهای غیرمعمول در بعضی از قسمت های کف پا می شود. تحقیقات نشان می دهد که 20 درصد از پذیرش افراد دیابتی در بیمارستان ها به دلیل زخم های ایجاد شده در پا است.
یکی از دلایل ایجاد زخم در کف پای بیماران دیابتی، وارد شدن فشار بیش از حد به یک نقطه از کف پا در هنگام راه رفتن و ایستادن است. این فشار می تواند در قسمت های مختلف پای بیمار مانند پاشنه، زیر متاتارس ها، در قسمت سینه پا در افراد دارای مشکل شارکو، و یا زیر انگشت شست باشد.
یکی از خدماتی که کلینیک های دیابت به بیماران خود ارائه می دهند، خدمات مرتبط با زخم در افراد دارای دیابت است. متخصصین با استفاده از اسکنر فشار کف پا نقاط مستعد زخم در پای بیمار دیابتی را تشخیص داده و اقدامات پیشگیرانه مانند استفاده از کفی ها و کفش های مناسب را برای بیماران انجام دهند.
یکی از درمان های موثر در بیماران دیابتی دارای نقاط با ریسک بالا برای زخم، استفاده از کفی های آفلود مناسب است.
3. بررسی مشکلات قامتی و نحوه صحیح ایستادن
یکی از ناهنجاریهای اسکلتی شایع در بیماران، عدم توزیع مناسب وزن بر روی پاها است.
برخی از افراد بیشتر وزن خود را بر روی یکی از پاها (پای چپ یا پای راست) می اندازند. به این معنی که مرکز ثقل بدن آن ها به سمت چپ یا راست تمایل دارد.
برخی بیشتر وزن خود را بر روی پنجه پاهایشان می اندازند و بالاتنه این افراد و در نتیجه مرکز ثقل آن ها به سمت جلو تمایل دارد.
بعضی از افراد بیشتر وزن خود را بر روی پاشنه پاهایشان می اندازند و مرکز ثقل آنها به سمت عقب بدنشان تمایل دارد.
در تصویر زیر مشکلات یک توزیع نرمال وزن در کنار یک توزیع غیر نرمال به چشم دیده می شود.
هر یک از این علائم نشان دهنده ی یک نارسایی و مشکل اسکلتی – عضلانی در بیماران است که نیاز به مراقبت، پیشگیری از پیشرفت و در نتیجه درمان دارند.
در اینجا راجع به دلایل به وجود آمدن این گونه مشکلات بیشتر توضیح خواهیم داد.
با استفاده از اسکنر فشار کف پا و با ایستادن بیمار بر روی صفحه اندازه گیری دستگاه، در حالت نرمال ایستادن، دستگاه اسکنر فشار کف پا، گزارش کاملی از نحوه توزیع وزن در قسمت های چپ، راست، جلو و عقب کف پای بیمار را ارائه می دهد.
این سنجش به شکل یک گزارش کامل در اختیار پزشک و بیمار قرار می گیرد.
تصویری از گزارش خروجی تست دستگاه که نمایانگر درصد توزیع وزن بر روی پاها است را مشاهده میکنید:
4. بررسی کامل عملکرد پا در فاز استنس در یک گام
متخصصین بیومکانیک در آنالیز گیت (چرخه گام برداشتن)، گیت را به دو فاز استنس و سوئینگ تقسیم بندی می کنند.
فاز استنس، عملا از لحظه برخورد پاشنه یک پا با زمین شروع شده و تا لحظه جدا شدن انگشتان پا از زمین ادامه پیدا می کند.
به طور معمول در یک گیت نرمال، ابتدا پاشنه پا با زمین برخورد می کند، و سپس سطح تماس پا با زمین تا تماس کامل پاشنه، سینه و انگشتان با زمین ادامه پیدا می کند. در این مرحله تمام وزن بدن بر روی یک پا قرار می گیرد.
سپس فرآیند گام برداشتن با جدا شدن پاشنه پا از زمین ادامه می یابد. این فاز تا جدا شدن کامل انگشتان از زمین ادامه پیدا می کند.
برخی از بیماران به دلیل مشکلات مختلف در زانو، لگن، مشکلات عصبی و …. دارای گیت نرمالی نیستند. این نرمال نبودن گیت در فاز استنس توسط دستگاه اسکنر فشار کف پا قابل تحلیل و بررسی است.
فوت اسکنر فشاری با ثبت اطلاعات فشار کف پا با سرعت بالا، و ارائه خروجی هایی مانند خط سیر مرکز فشار (Cop Line)، عکس از لحظات مختلف تماس پا با زمین و فشار تفکیک نواحی مختلف پا، امکان مطالعه کامل نحوه گام برداشتن بیمار را فراهم می کند. در ادامه نمونه هایی از گزارش های خروجی دستگاه جهت تحلیل گام را مشاهده می کنید.
5. بررسی میزان تعادل
یکی از مشکلاتی که با استفاده از دستگاه اسکنر فشار کف پا (فوت اسکنر فشاری) قابل ارزیابی است، ضعف در حفظ تعادل می باشد. در این تست بیمار بر روی دستگاه در وضعیت نرمال می ایستند و مرکز ثقل بیمار به مدت معلومی مانیتور و ضبط می گردد.
خروجی های این تست نشان دهنده وضعیت تعادل بیمار در حالت ایستاده هستند.
یکی از تست های معروف جهت بررسی میزان تعادل و بررسی حس عمقی بیماران، تست رومبرگ است که با استفاده از این دستگاه قابل پیاده سازی است.
6. بررسی علت درد پا و دردهای مزمن پا و کمر
درد پا و بخصوص مچ پا در شروع راه رفتن و یا در پیاده روی های طولانی مدت از مواردی است که توسط آنالیز ماکزیمم فشار و میانگین فشار وارد شده به کف پا توسط دستگاه اسکنر فشار کف پا قابل ریشه یابی و طرح درمان است. نقاط پر فشار در گزارشهای ماکزیمم و میانگین PT-SCAN به وضوح نمایان است همچنین الگوهای راه رفتن غیر استاندارد هر فرد در نمودارهای بالانس اسکرین قابل تشخیص است.
نرم افزار قدرتمند فوت اسکنر پایاتک به شما این امکان را می دهد که پا را برای تجزیه و تحلیل دقیق تر عملکرد پا تقسیم بندی کنید و ناحیه ای که بیشترین فشار را دارد را شناسایی کنید و می توانید مطمئن باشید که همیشه اطلاعات عینی و دقیق برای رسیدگی به ناهنجاری های عملکرد پا و درمان آنها دریافت می کنید.
به طور کلی با استفاده از دستگاه اسکن پا پایاتک میتوانید:
- عدم تقارن بین پای چپ و راست را شناسایی کنید
- بر اثربخشی درمان ها دقیق نظارت کنید
- به راحتی وضعیت قبل و بعد از درمان را با گزارشهای جامع مقایسه کنید
- به طور علمی و مستند براحتی با بیماران راجع به عارضه ها ارتباط برقرار کنید و به آنها آموزش دهید
- ناهماهنگی فشار کف پا بین پای چپ و راست را شناسایی کنید
- الگوی راه رفتن و ایستادن افراد را بررسی کنید
چه تست هایی توسط اسکنر پای پایاتک انجام می شود؟
باید توجه داشت که همه ی انواع دستگاه های فوت اسکن قابلیت اجرای تست های کامل سنجش فشار کف پا در حالت ایستا و پویا را ندارند. تشابه نام دستگاه های فوت اسکن فقط به دلیل عملیاتی است که این دستگاه انجام میدهد. اما در عمل تفاوت بسیاری بین فوت اسکنرهای فشاری و فوت اسکنرهای نوری و حتی اسکنرهای سه بعدی پا است. برای اطلاعات بیشتر لطفا کلیک کنید.
فوت اسکن فشاری یا اسکنر فشار پایاتک (PT-SCAN) با اجرای سه تست استاتیک، داینامیک (گام برداشتن) و تعادل ایستا، همه آنچه برای ارزیابی سلامت پا، مرکز ثقل بدن و ساخت کفی طبی نیاز دارید در اختیار شما قرار داده است.
1. اسکن استاتیک – اسکن پا در حالت ایستا
در این حالت بیمار در وضعیت نرمال و استاندارد بر روی سطع دستگاه می ایستد. اطلاعات توزیع فشار کف پای بیمار در هر پا، مقایسه میزان شباهت پای چپ و راست، قوس ها در حالت استاتیک و معایب پاسچر بیمار در حالت ایستاده از جمله اطلاعاتی است که در این تست استخراج می شود.
2. اسکن دینامیک – اسکن پا در زمان گام برداشتن
در این تست بیمار در حالت نرمال یک گام بر روی دستگاه گذاشته و عبور می کند. هر یک از پاها (چپ و راست) در این تست به صورت جداگانه مورد آزمایش قرار می گیرد. به این معنی که بیمار باید ابتدا پای چپ را روی دستگاه گذاشته و عبور کند و سپس پای راست.
اطلاعاتی مانند قوس کف پا در حالت گیت، خط سیر مرکز فشار، نقاط پرفشار کف پا و دفورمیتی های پا در هر گیت از جمله اطلاعاتی است که در این تست قابل اندازه گیری و محاسبه است.
3. اسکن تعادل – اسکن پا و جابجاییهای مرکز ثقل در زمان حفظ تعادل
در این تست، فرد به مدت 10 ثانیه بر روی سطح دستگاه می ایستد و تلاش می کند تا تعادل خود را حفظ نماید. این تست بسته به تشخیص پزشک می تواند با چشم باز و یا با چشم بسته انجام شود. همچنین مدت زمان تست نیز به صلاح دید پزشک قابل تغییر است. خروجی Confidence Ellipse Area با استفاده از این تست بدست می آید که معتبرترین معیار جهت بررسی میزان تعادل است. این تست میزان انحرافات در بالانس اسکلتی عضلانی را نشان می دهد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر از خروجیهای دستگاه و تفسیر خروجیها به اینجا مراجعه بفرمایید.
ویژگیهای فوت اسکنر فشاری پایاتک چیست؟
PT-SCAN تنها اسکنر مورد تایید رسمی سازمان تجهیزات پزشکی و وزارت بهداشت در رابطه با اسکن پا است.
سرعت نمونه برداری بسیار بالا ( تا 200 فریم بر ثانیه) جهت نمونه برداری بسیار دقیق از فشار کف پا در طول گیت
استفاده از بروزترین تکنولوژی سنسورهای فشار با طول عمر و دقت بسیار بالا
بیش از 2200 سنسور سنجش فشار با تراکم استاندارد و قابلیت سفارشی سازی
ضخامت کم دستگاه جهت اجرای یک گیت طبیعی بدون در نظر گرفتن شرایط آزمایشگاهی
آموزش کامل در هنگام نصب توسط تیم پشتیبانی پایاتک و پشتیبانی مداوم در دوره گارانتی بدون محدودیت
نرم افزار بسیار ساده و در عین حال با ریپورتهای کامل جهت پوشش همه نیازهای تشخیصی و درمانی
ارائه خروجی های گرافیکی جهت توضیح راحتتر عارضه به بیمار
امکان مقایسه نتایج تست های مختلف از یک فرد و بررسی بهتر روند درمان
رسیدن به اورتوز های CAD / CAM با تلفیق خروجی های این دستگاه در مرحله طراحی
فرمت های خروجی استاندارد جهت ارسال به همکاران و متخصصین و یا چاپ گزارش های کاغذی برای بیماران
اسکن و تست پای کودکان به دلیل حساسیت بالای دستگاه
سبک و قابل حمل
استفاده با کفش و بدون کفش، اسکن دویدن و راه رفتن
PT-SCAN مناسب چه کلینیک هایی است؟
دستگاه اسکنر فشار کف پا، در کلینیکهای
- ارتوپدی فنی
- توانبخشی
- فیزیوتراپی
- حرکات اصلاحی
- غدد و متابولیسم
- دیابت
- زخم
مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از خدماتی که کلینیکهای مذکور به بیماران خود ارائه می دهند، ارزیابی، تشخیص و درمان مشکلات و ناهنجاری های اندام تحتانی است.
از آنجا که هدف اصلی مراکز و متخصصین ذکر شده درمان فیزیولوژیک و جسمانی بیماری هاست و کالبدشناسی و حرکت شناسی و فیزیولوژی حرکت از اهمیت بالایی برخوردار است، لذا اسکن پا و بررسی نحوه راه رفتن بیمار (آنالیز گیت)، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
بررسی پارامترهایی مانند خط سیر مرکز فشار (COP Line)، Toe-in، Toe-out، چرخش پاشنه، وضعیت قوس طولی و عرضی کف پا در حین گام برداشتن، نحوه توزیع فشار در طول گام و تایمینگ گیت، با استفاده از تست دینامیک اسکنر فشار قابل بررسی و ارزیابی است.
لازم به ذکر است که بررسی فاز سوئینگ با دستگاه اسکنر فشار کف (فوت اسکنر فشاری) پا امکان پذیر نیست و جهت بررسی کامل گیت (شامل فازهای استنس و سوئینگ) باید از دستگاه آنالیز گیت استفاده شود.