نوروم مورتون یا مورتون نوروما (Morton Neuroma) یک توده غیر سرطانی است که اغلب بین انگشتان سه و چهار و در موارد بسیار نادر بین انگشتان دو و سه ایجاد میشود. البته که این بیماری، یک توده واقعی نیست بلکه کلفتی اعصابی است که دور انگشتان پا قرار دارند و در اثر فشار،تحریک و یا ضربه دچار ورم میشوند. نوروم مورتون وقتی شروع به تغییر وضعیت و ورم میکند، استخوان های اطراف و لگامنت ها بر روی اعصاب فشار وارد می کنند و منجر به حساسیت و التهاب آن ها می شوند. این بیماری با سوزش و مورمور شدن کف پا همراه است.
خانم ها با پوشیدن کفش پاشنه بلند، بیشتر در معرض ابتلا به این توده هستند.
علائم نوروم مورتون چیست؟
برای تشخیص این بیماری به دنبال تغییر ظاهر در کف پا یا برآمدگی نباشید، بلکه از روی درد و یا سوزشی که در کف پا احساس میکنید، علائم را دنبال کنید:
- احساس وجود سنگریزه و یا چین خوردگی جوراب در کفش، میتونه از علائم نوروم مورتون باشه.
- احساس خواب رفتگی، گزگز و یا مورمور شدن در کف پا
- درد سوزشی در سینه پا که به انگشتان پا هم منتقل میشود.این درد هنگام فعالیت هایی مثل پوشیدن کفش تشدید میشود.
دونده هایی که به این عارضه دچارند ممکن است هنگام شروع دویدن احساس درد کنند. پوشیدن کفش پاشنه بلند و یا کفش هایی که پنجه باریک دارند، به علت وارد کردن فشار به استخوان ها و اعصاب، درد و علائم این بیماری را بیشتر میکنند.
علت درد کف پا در نوروم مورتون چیست؟
استفاده از کفش نامناسب به علت وارد کردن فشار به استخوان ها و اعصاب مهم ترین علت این درد در افرادیست که به این سندروم دچارند. اما در مواردی هم فرم پای افراد به علت نرمال نبود باعث ناپایداری افراد میشود که البته با استفاده از کفی مناسب این مشکل نیز قابل حل است.نورم مورتون اغلب با موارد زیر همراه بوده:
- صافی کف پا
- قوس زیاد کف پا
- انگشت چکشی
- بونیون های پا
افرادی که فعالیت های خاص ورزشی انجام میدهند نیز در معرض این مشکل اند مثل:
- ورزشکارانی که مجبور به پوشیدن کفش های تنگ هستند مثل اسکی و رقص باله
- دونده ها
- ورزشکارانی که فعالیت هایی با راکت انجام می دهند نیز به علت فشار زیاد وارد شده به پاهایشان آسیب پذیرند.
گاهی اوقات نیز مورتون نوروما به علت آسیب دیدگی پا رخ میدهد.
روش های تشخیص مورتون نروما چیست؟
برای تشخیص این سندروم اولین اقدام پزشک معاینه بالینی خواهد بود و با توجه به بررسی علائم یکی از روش های زیر را برای تشخیص در نظر میگیرد:
- انجام تست با اسکنرفشار کف پا
- سونوگرافی
- اشعه ایکس
- ام آر آی MRI
روش درمان غیر جراحی نوروم مورتون چیست؟
- با توجه به اهمیت بالای کفش مناسب در بروز این بیماری، استفاده از کفش های طبی با پنجه های پهن و بزرگ و بدون پاشنه انتخاب مناسبی برای جلوگیری و درمان نوروم مورتون است.
- استفاده از کفی طبی در افرادی که فرم پای نرمال ندارند توصیه میشود. البته به افراد مبتلا به این بیماری، استفاده از کفی طبی برای جلوگیری از فشار و ضربه پیشنهاد میشود.
- فیزیوتراپی هم از روش های درمانی موثر است که با معاینه نوع درمان تعیین میشود.
- استفاده از پدهای مخصوص پا و استفاده از جداکننده انگشتان باعث کاهش درد و درمان این بیماری میشود.
روش های درمانی (غیرجراحی ) بسیاری برای این بیماری وجود دارد که با توجه به وخامت توده به شما پیشنهاد میشود.
عمل جراحی مورتون نروما چگونه است؟
در مواردی نادر و بسیار حاد پزشک توصیه به عمل جراحی میکند. عمل جراحی به دو روش زیر صورت میپذیرد:
- نیوکتومی که با جدا سازی بخشی از عصب پا همراه است.
- کاهش فشار از روی عصب پا و بافت های اطراف پا
اثر ورزشهای جهشی بر مورتون نروما
تأثیر ورزشهای پرتحرک بر مورتون نوروما، به دلیل تغییراتی که در شکل عصبها و انگشتان پا ایجاد میشود، میتواند متنوع باشد.
در ورزشهایی که نیازمند تحمل فشار زیاد پاها بر روی سطح زمین است، مانند فوتبال، بسکتبال یا والیبال، مورتون نوروما ممکن است تشدید شده و باعث ناراحتی و درد شدید شود.
ورزشهایی که نیازمند حرکات تند و زیادی از انگشتان پا هستند، همچون تنیس، اسکواش یا بدمینتون، نیز ممکن است باعث افزایش فشار بر روی عصبها شده و علائم مورتون نوروما را تشدید کند.
در نتیجه هم در جهت پیشگیری از مورتون نروما و هم در جهت کنترل این بیماری در ورزشکارانی که مبتلا هستند، نیاز به غربالگری و اسکن فشار کف پا ورزشکاران (بررسی نقاط تمرکز ماکزیمم فشار و رنج فشار) زیر نظر متخصص مربوطه وجود دارد.
کفی طبی و مورتون نوروما
کفیهای طبی مخصوص مورتون نوروما به صورت سفارشی و زیر نظر متخصصین ارتز و پروتز ساخته میشوند و در جهت تسکین درد و جلوگیری از پیشرفت بیماری بسیار مفید هستند. در اغلب موارد از متاتارسال پد استفاده میشود و با ایجاد فاصله بین انگشتان، موجب کاهش فشار بر روی عصب درگیر در کف پا میشود.
با سلام و عرض خسته نباشید با تشکر از مطالب مفیدتون
در حدودی یک ماه که من در گودی کف پای راست خودم در یک نقطه کوچیک در حد یک سانتی متر احساس خارش میکنم که گاهی اوقات اذیت کننده اس و هیچ دلیلی هم نمیتونم براش پیدا کنم
هیچ گونه علایم ظاهری خاصی هم موجود نیست، فقط در پای راست و اگر همون ناحیه رو فشار بدم یه درد کمی هم به وجود میاد
لازم به ذکر که بگم اینجانب پرستار ام و زمینه شغلی سختی رو هم تجربه میکنم
به نظرتون ممکن به نوروم مورتون پا مبتلا باشم ؟؟؟
برای درمان چه کاری انجام بدم ؟
ممنون از اطلاعاتی که در اختیار همه میگذارید . بسیار عالی
من مبتلا به موتون نوما هستم البته علت این مشکل رو خودم میدونم و متاسفانه دکتر ها این درد را فقط به کفش پاشنه بلند یا مثلا تنگ نسبت میدهند . من ۱۸ سال پیش بخاطر سزارین از طریق نخاع بی حس شدم چندین مرتبه سوزن را درکمرم فرو کردند و آخ کشیدم و مجدد شاید ۷ یا ۸ بار این کارو کردند تا سوزن درکمرم فرو رفت جالب این بود بازم بی حس نشده بودم باهر طریق بچه م رو بدنیا آوردن ولی بعد ۶ روز انگشت پام سر شد و همین شد آغاز درد ها بیحسی سوزش کف پا و بین انگشت های ۳ و ۴. ولی دکتر گردن نگرفت … بعد ها دکترهای ارتوپدی گفتند عصب انگشت پات آسیب دیده … و من الآن مجبورم بعد ۱۸ سال تحمل درد و سوزش، پامو عمل کنم .