انگشت چکشی (hammer finger) عارضه ای است که در آن انگشتان دوم، سوم یا چهارم پا از مفصل میانی خم میشوند و شکل یک چکش را پیدا میکنند. انگشت های چکشی در ابتدا انعطاف پذیر هستند و درجات کم این عارضه قابل درمان است. اما اگر این انگشتها درمان نشوند محکم میشوند و نیاز به جراحی دارند.
نشانه های انگشت چکشی چیست؟
افراد دارای این عارضه در روی قسمت میانی انگشت پا یا نوک انگشتان دارای پینه یا ورم هستند. همچنین این افراد معمولا در انگشتان پا یا کف پا احساس درد دارند و بسختی کفش مناسب پیدا میکنند.
دلایل ایجاد انگشت چکشی چیست؟
این عارضه عموما به دلیل استفاده از کفشهایی که دارای سایز متناسب با پا نیستند یا ناهنجاریهای ماهیچه ای در پا به همراه چند فاکتور دیگر اتفاق می افتد.ماهیچه ها عامل خم و راست شدن انگشتان هستند. اگر انگشتها برای مدت طولانی خم باشند، ماهیچه فشرده میشود و در نتیجه نمیتواند مجددا صاف شود.
کفشی که در قسمت انگشتان پا باریک است (کفش نوک تیز)، باعث میشود که قسمت جلویی پا کوچکتر دیده شود. اما این کفشها دقیقا به انگشتهای کوچک فشار آورده و آنهارا در حالت خم شده فیکس میکنند. سایش این انگشتان به کفش، باعث پینه و ورم میشود. به علاوه هرچه پاشنه کفش بلندتر باشد، فشار و خمیدگی انگشتان نیز بیشتر میشود و در نهایت ماهیچه ها حتی در شرایط عادی در حرکت دادن و صاف کردن انگشتان پا ناتوان میشوند.
راه های درمان انگشت چکشی چیست؟
به عنوان یک راه پیشگیری، استفاده از کفشهای منطبق با اصول طراحی کفش در قسمت انگشتان که معمولا در این قسمت نرم و جادار هستند پیشنهاد میشود.کفشها باید نیم اسنچ از بلندترین انگشت پا بلندتر باشند. از پوشیدن کفشهای تنگ، باریک و پاشنه بلند اجتناب کنید. همچنین کفشهای طراحی شده برای بهبود این عارضه وجود دارد. استفاده از صندلها به شرطی که به قسمتهای دیگرپا آسیبی وارد نکنند مفید است.
همچنین متخصصین تمرین هایی را تجویز میکنند که میتوانید برای تقویت ماهیچه های انگشتان از آنها بهره ببرید. برای مثال شما میتوانید به آرامی انگشت را صاف کنید یا با انگشتان پا اجسامی را از روی زمین بلند کنید و یا در زمانی که تلویزیون نگاه میکنید یا مطالعه میکنید، یک دستمال صاف را زیر پایتان قرار دهید و سعی کنید آن را مچاله کنید.
نهایتا پزشک ممکن است استفاده از بندها، بالشتکها یا پدهای خاصی را برای رفع عارضه تجویز کند. اگر دیابت دارید یا در پا بی حسی دارید حتما قبل از هر نوع خود درمانی با پزشکتان مشورت کنید.
درمان خانگی انگشت چکشی
فعالیت هایی که می توان برای درمان انگشت چکشی پا انجام داد، به شرح زیر هستند:
استفاده از پدهای طبی مخصوص که نواحی برجسته استخوانی را پوشانده و باعث کاهش فشار وارد شده به انگشتان می شود.
پوشیدن کفش هایی که سر پنجه های عریض دارند.
استفاده از بسته های یخ برای چند بار در روز بر روی محل التهاب در مواردی که انگشت چکشی ملتهب شده و دردناک باشد.
اجتناب از پوشیدن کفش هایی که بیش از دو اینچ ارتفاع دارند.
استفاده از کفش های راحت می تواند علاوه بر حفاظت از پا با کاهش فشار وارد شده به انگشتان آسیب دیده، راه رفتن فرد را نیز تا زمان ملاقات با متخصص ساده تر نماید. با وجودی که این روش درمانی می تواند احساس بیمار را در این حالت بهتر کند، مهم است که به خاطر داشته باشید نمی توان از آن به عنوان یک روش درمانی استفاده کرد. به همین خاطر لازم است با متخصص برای رفع مشکل ایجاد شده و بازیابی عملکرد عادی پا ملاقات شود.
اجتناب از پوشیدن کفش های بسیار تنگ یا بسیار باریک. در ارتباط با کودکان می بایست توجه شود که کفش ها به خوبی با وضعیت پای آنها هماهنگی داشته باشد، زیرا در اغلب مواقع پای کودکان به سرعت رشد می کند و کفش ها قابلیت استفاده خود را از دست می دهند.
آیا جراحی یک راه درمان انگشت چکشی است؟
در صورتی اقدامات اولیه برای درمان این عارضه جوابگو نباشد، جراحی راه درمان این عارضا است. این جراحی معمولا به صورت سرپایی و با بی حسی موضعی انجام میشود. فرایند جراحی بستگی به نوع و میزان ناهنجاری دارد. بعد از جراحی ممکن است مقداری سفتی، ورم و قرمزی در انگشتان وجود داشته باشد و انگشتان مقداری کوتاهتر یا بلندتر از قبل شوند. بعد از عمل میتوانید راه بروید اما تا زمانی که کاملا انگشتان بهبود پیدا نکردند از پیاده رویهای طولانی اجتناب کنید.
آیا پس از جراحی، احتمال بازگشت انگشت چکشی وجود دارد؟
بله این احتمال وجود دارد. اگر این اتفاق افتاد و احساس ناراحتی در انگشتان بوجود آمد، احتمالا یک عمل جراحی دیگر برای رفع این درد نیاز است. هرچند راه حل ساده توجه بیشتر به لامت پاهاست. با استفاده از اسکنرهای آنالیز راه رفتن و اسکنرهای سه بعدی ویژگیهای اختصاصی پای شما کشف میشود و کفی طبی اختصاصی مربوط به خودتان را استفاده میکنید.
اگر این مطلب برای شما مفید بود، لطفا به اشتراک بگذارید.