کفی طبی نوعی کفی سفارشی برای استفاده در کفش است که اغلب به عنوان یک وسیله کنترلی برای درمان مشکلات پا و مچ پا استفاده می شود. کفی طبی اختصاصی برای اصلاح مشکلات بیومکانیکی پا مانند مشکلات در نحوه راه رفتن، ایستادن یا دویدن طراحی و ساخته میشود. باید آنها را در کفش خود قرار دهید. همچنین کفی طبی به درمان درد پا ناشی از بیماریهایی مانند دیابت، التهاب کف پا، بورسیت و آرتریت کمک کنند.
اگرچه همیشه کفی طبی واقعاً “پرکننده و تکیه گاه قوس کف پا” نیست، اما شاید با در نظر گرفتن این تعبیر کاربرد کفی طبی به بهترین شکل قابل درک باشد. کفی طبی با استفاده از اعمال فاکتورهای فیزیکی در طراحی و ساخت، ایستادن، راه رفتن و دویدن را اصلاح و راحت تر می کند، استفاده از کفی طبی در بهبود و اصلاح مشکلات پا و ناهنجاریهای ستون فقرات ، بسیار موفق و عملی بوده است.
فهرست محتوا
1. چگونه بفهمم به چه نوع کفی نیاز دارم؟
برای اینکه کاملا آگاهانه از کفی طبی استفاده کنیم، نیاز به اسکن کامل پا داریم. اسکن کامل پا شامل دو مرحله اسکن است. ابتدا اسکن فشار کف پا به شکل داینامیک (Dynamic)، یعنی ارزیابی نحوه راه رفتن و همزمان سنجش فشار کف پا و نمودارهای تحلیل حرکتی. و در مرحله دوم اسکن سه بعدی کف پا، یعنی قالبگیری سه بعدی کف پا.
در مرحله اول نحوه توزیع فشار کف پا در حالت ایستاده و راه رفتن مشخص میشود، جالب است بدانید که این ارزیابی حرکتی 90% اهمیت در طراحی کفی طبی مناسب را دارد. و در مرحله دوم ابعاد دقیق پا، حاشیه پا و بخصوص قوس های کف پا مشخص میشود.
برای مطالعه بیشتر پیشنهاد میکنیم به مقاله “بهترین نوع اسکن کف پا کدام است؟” مراجعه بفرمایید.
2. انواع کفی طبی
انواع کفی طبی به سه دسته کلی تقسیم می شوند: کفی هایی که در درجه اول با هدف بهینه کردن وضعیت عملکرد پا در ایستادن و راه رفتن طراحی و ساخته میشود، کفی هایی که در درجه اول ماهیت محافظتی دارند و نهایتا کفی هایی که کنترل عملکردی و محافظت را با هم دارند.
کفی طبی سفت (ریجید – Rigid )
کفی طبی ریجید عمدتاً برای کنترل حرکت در دو مفصل اصلی کف پا، که درست زیر مفصل مچ پا قرار دارند، طراحی شدهاند. این نوع کفی طبی دوام بالایی دارند، تغییر شکل نمی دهند و معمولاً به سختی شکسته می شوند.
ویژگیهای کفی ریجید:
- برای اصلاح و کنترل عملکرد مفصل طراحی میشود
- از مواد سفت مانند پلاستیک یا فیبر کربن ساخته میشود
- نیاز به تغییر بسیار کمی در اندازه کفش بیمار دارد
- از پاشنه تا انگشتان پا یا سینه پا کشیده میشود
کفی طبی نیمه سخت ( سِمی ریجید – Semi Rigid)
کفی طبی نیمه سخت معمولاً برای ایجاد تعادل حرکتی در پا هنگام راه رفتن یا ورزش کردن، استفاده می شود. این نوع کفی طبی یک ابزار کمکی به عضلات، مفاصل و تاندون هایی است که برای حمایت از آنها ساخته شده است.
ویژگی های کفی طبی SemiRigid:
- برای ایجاد تعادل حرکتی طراحی میشود
- شامل لایه هایی از مواد نرم است که با مواد سفت و سخت تقویت شده است
- متناسب با نوع ورزش و ویژگیهای ورزشکار ساخته میشود
کفی طبی نرم (سافت – Soft)
کفی طبی نرم به عدم انتقال ضربه به کف پا (جذب شوک)، افزایش تعادل و کاهش فشار از روی نقاط حساس یا دردناک کف پا کمک می کنند.برای ساخت این نوع از کفی، اسکن راه رفتن (داینامیک Dynamic – گیت Gait) بسیار مهم است. کفی طبی نرم معمولاً برای درمان مشکلات مربوط به آرتروز پا، تغییر شکل و پای دیابت استفاده میشود.
ویژگی های کفی طبی نرم عبارتند از:
- برای جذب شوک، افزایش تعادل، آزاد کردن فشار از روی نقاط حساس کف پا ساخته میشود
- از مواد نرم و قابل تراکم ساخته میشود
- ممکن است نیاز به کفشهای با فضای بیشتر یا کفشهای طبی مخصوص داشته باشد
3.کفی طبی برای کودکان
کفی طبی در درمان کودکان مبتلا به ناهنجاری های پا موثر است. اکثر پزشکان اطفال توصیه می کنند که کودکان با چنین ناهنجاری هایی بلافاصله پس از شروع راه رفتن، برای اصلاح و تثبیت پا از کفی سفارشی استفاده کنند. کفی کودکان را می توان مستقیماً در یک کفش استاندارد یا یک کفش ورزشی قرار داد.
معمولاً زمانی که پای کودک دو سایز بزرگ شد، کفی طبی باید تعویض شود. با رشد و تغییر شکل پای کودک، ممکن است به انواع مختلف کفی طبی نیاز باشد.
4.کفی طبی با ویژگیهای خاص
کفی طبی ممکن است برای ورزش های چند جهته یا ورزش هایی مانند اسکی و اسکیت که نیاز به خفظ تعادل خاصی دارند استفاده شوند. همچنین برای درمان مشکلات کمر ناشی از عدم تعادل پا از کفی استفاده میشود.
برای ناهنجاری های پیچیده تر پا و مچ پا، میتوان از بریس های سفارشی یا از پیش ساخته برای بهبود عملکرد و تسکین درد استفاده کرد. بسیاری از این بریسها امکان تثبیت پا و مچ پا را فراهم میکنند. این بریسها معمولاً میتوانند در یک کفش استاندارد قرار بگیرند و ممکن است جایگزینی برای جراحی برخی از مشکلات پا و مچ پا باشند.
نکاتی کلی برای کسانی که از کفی طبی استفاده میکنند:
کفش هایی بپوشید که به خوبی کفی طبی در آن جا شود
هر زمان که برای خرید یک جفت کفش جدید اقدام میکنید، ارتز خود را همراه داشته باشید
طبق برنامه پزشک، برای ارزیابی بعدی عملکرد کفی طبی خود مراجعه کنید.این موضوع برای اطمینان از اینکه پاها و کفی طبی شما به درستی با هم کار می کنند مهم است.
5.چگونه بفهمیم به کفی برای حمایت از قوس کف پا نیاز داریم یا خیر؟ (کفی arch support)
تفاوتی ندارد کف پای شما صاف باشد یا با قوس بلند، نشانه هایی را معرفی میکنیم که با مواجه با آنها ممکن است به کفی arch support نیاز داشته باشید:
- درد مکرر کف پا و مچ پا – اگر زمان زیادی را روی پاهای خود می گذرانید یا از نظر بدنی فعال هستید، محدودیتی برای میزان درد پاهای شما وجود دارد. درد بیش از حد می تواند نشانه ای از این باشد که پاهای شما به دلیل ناهنجاری های قوس، تحت فشار و تاثیر است.
- علائم ساییدگی در کفشهایتان – اگر در داخل یا خارج کفشهایتان ساییدگی ناهمواری دارید، میتواند نشانهای از یک مشکل مکانیکی در پاهایتان به دلیل قوس زیاد یا کم باشد.
اگر این علامتها به شکل شدید تجربه شود، کفی های طبی آماده و کم هزینه ی موجود در بازار ممکن است تاثیر چندانی نداشته باشد. بهتر است جهت یک معاینه کامل به پزشک مراجعه کنید.
6.چهار دلیل برای استفاده از کفی
“کفی و کفش مناسب برای محافظت کامل از پاها ضروری هستند” این جمله را بارها شنیده ایم و خوانده ایم. اما حتی استفاده از کفش های مناسب بدون کفی طبی مناسب هم ممکن است وضعیت بدی برای پاها، بدن و پاسچر شما ایجاد ایجاد و حتی وضعیت را نامناسب کند. جدا از اینکه قطعا کفش نامناسب پاهایتان را تحت فشار و شوک زیادی قرار میدهد و موجب صدمات جدی میشود.
در نتیجه استفاده همزمان از یک جفت کفش مناسب و یک جفت کفی طبی می تواند بهترین شکل حفظ سلامتی پا باشد. کفش مناسب و کفی خوب سلامت پاهای شما را تضمین میکند. کفی مناسب باعث میشود در انجام کارهای روزمره خود درد پا و درد کمر نداشته باشید.
کفی مناسب باعث افزایش طول عمر کفش ها می شود
کفی طبی که با هنر متخصص و از بهترین متریال ساخته شده باشد، راه رفتن شما را اصلاح می کنند. همچنین استفاده از کفی باعث افزایش طول عمر کفش های شما می شود. بدون استفاده از کفی مناسب، به پاشنه پا فشار زیادی وارد میشود. این فشار به هنگام اولین تماس پاشنه پا با زمین اتفاق می افتد. در نتیجه شوک وارد مستقیما به پا منتقل شده و علاوه بر ضربه به پا، کفشها نیز آسیب میبینند. پس استفاده از یک جفت کفی طبی خوب، راه رفتن شما را اصلاح می کند. همچنین فشارهای وارده را به طور یکنواخت در قسمت زیره کفش شما توزیع می کند. در نتیجه باعث می شود کفش شما عمر طولانی تری داشته باشد.
احساس راحتی بیشتر پاها!
یک جفت کفی طبی که به خوبی و با کیفیت بالا ساخته شده باشد باعث میشود شما احساس راحت تری در پاهایتان داشته باشید. در واقع کفی مناسب باعث کاهش شوک و فشار در پاهایتان میشود. با استفاده از فن آوری های جدید تولید مانند چاپ سه بعدی و دستگاههای سی ان سی جدید، کفی ها می توانند در نقاط بسیار خاصی در کف پاهایتان قرار داده شوند.
اینکار به شما کمک می کند تا پاهایتان را در فرم خوبی حفظ کنید. علاوه بر محافظت و راحتی بیشتر در پاهایتان، استفاده از کفی های طبی باعث افزایش سلامت عمومی پا و تقویت آن نیز، خواهد گردید. فقط باید مطمئن شوید که پاهای شما به درستی معاینه شده باشند. برای معاینه بهتر پاهایتان، لازم است که پاهایتان توسط یک اسکنر مناسب پا سنجیده و تک تک نقاط کف پاهایتان سنجیده شود تا متخصص بتواند راه حل خوبی را به شما ارائه دهد.
کفی طبی از دفورمیتی و آسیب پا جلوگیری می کند، پاهای خود را مرتباً آنالیز کنید
کفی باکیفیت، سبک زندگی شما را تغییر میدهد. اگر می خواهید یک سبک زندگی فعال داشته باشید ، تراز و هم ارتفاع بودن پاها و بدن شما بسیار مهم است. آنالیز مداوم میزان فشار وارده نقاط کف پاهای شما بر روی زمین توسط مختصص ، به شما کمک می کند تا در مراحل اولیه علائم ناهنجاری را تشخیص دهید و از مشکلات بسیاری جلوگیری کنید .
کفی طبی اختلالات موجود در پا را اصلاح می کند!
کفی های مناسب نه تنها از بوجود آمدن اختلالات جلوگیری میکند بلکه در درمان طیف گسترده ای از بیماری های پا از جمله ورم کف پا (فاشیای پلنتار)، درد انگشتان پا، زانو درد، میخچه، متاتارسالژی، درد پاشنه آشیل، بانوشن و نوروم نیز میتواند موثر باشد. پس برای داشتن زندگی سالمتر با یک پزشک یا متخصص پا صحبت کنید و پاهایتان را با دستگاه های اسکنر فشاری و آنالیز گام برداری آنالیز کنید تا بتوانید از کفی های طبی مختص پاهایتان استفاده کنید.
7.باورهای غلط در رابطه با کفی طبی
از طرف دیگر افسانه ها و باورهای غلطی در مورد کفی های طبی وجود دارد. گاهی برخی از این افسانه ها به دلیل پیشرفت ها و تحقیقات علمی در رابطه با فوائد کفی های طبی به مرور زمان از بین رفته اند ، اما بعضی از آن ها همچنان به اشتباه رایج اند زیرا از ابتدا بر روی بنیان های غلط ایجاد شده اند. در این مقاله ما به رایج ترین باورهای غلط در رابطه با کفی های طبی میپردازیم.
کفی طبی فقط برای افراد مسن است.
اشتباه نکنید! کفی ها فقط برای “افراد مسن” یا کسانی که باید کفش های ارتوپدی “زشت” بپوشند نیست. صرف نظر از سن ، مشکلات پا می تواند هرکسی را تحت تأثیر قرار دهد. قوس های دردناک ، دردهای پاشنه پا ،بیماری های مرتبط با درد مانند آرتروز یا دیابت می توانند هرکسی را تحت تأثیر قرار دهند. چنین شرایطی ممکن است استفاده از کفی های طبی مفید باشد.
کفی طبی برای افرادی است که درد پا دارند.
کفی و کفش های طبی مطمئناً به بسیاری از افراد کمک می کند تا بر درد پا غلبه کنند ، اما این تنها دلیل پوشیدن آن نیست. طبیعت برای کمک به حرکت ، به ویژه حرکات سریعی مانند دویدن و پریدن ، الگوی کاملی به بدن ما آموزش داده است . از طرفی بدن ما به عنوان زنجیره ای از عضلات ، رباط ها و استخوان ها کار می کند و وقتی یک قسمت نادرست باشد ، باعث میشود کل سیستم از حالت بهینه خارج شود. لذا این نوع کفی و کفش به درمان و کاهش درد و التهاب در زانوها ، باسن و کمر کمک می کند. بنابراین دفعه بعدی که با یکی از این مفاصل مشکل پیدا کردید ، مطمئن شوید که پاهای شما مقصر واقعی نیستند!
کفی طبی فقط برای کفش های روزانه ساخته می شود.
اشتباه نکنید! اکثر کفی های طبی برای استفاده در کفش های روزانه ساخته شده اند اما برخی از کفی ها برای انجام حرکات ورزشی طراحی و ساخته شده اند.
همه افرادی که کف پای صاف دارند نیاز به کفی طبی دارند.
نه همه افراد مبتلا به “صافی کف پا” نیازی به کفی ندارند. برخی افراد به طور طبیعی قوس کم دارند پس به طور کلی اگر پاهای شما بدون درد باشد ، بدون توجه به اینکه “صافی کف پا” دارید ، به کفی نیاز نخواهید داشت. اولین قدم شما باید بررسی کفش هایتان باشد. اطمینان حاصل کنید که کفش هایتان مناسب پاهای شما باشد و از قوس کف پای شما پشتیبانی میکند. اگر درد و ناراحتی در پا دارید ، باید با یک متخصص مشورت کنید.
وقتی صحبت از کفی کفش می شود ، هر چه نرمتر باشد بهتر است.
اشتباه نکنید! کفی های کاملا نرم نه تنها بی اثر هستند ، بلکه در واقع ممکن است مشکل را تشدید نمایند در ابتدا ممکن است از کفی های نرم بسیار لذت ببرید ، اما در واقع این نوع کفی ها برای رفع مشکل اصلی: عدم انطباق پا و بدن کمک چندانی نخواهد کرد.
ارتوزها پاهای شما را ضعیف می کنند و ممکن است به آنها وابسته شوید.
از متخصصان پا معمولا این سوال که “آیا ارتزها باعث ضعیف شدن پای شما می شوند؟” پرسیده میشود . بیایید هنگام بحث در مورد این موضوع با بیماران ، از قیاس عینک استفاده کنیم. کفی ها مانند عینک کار می کنند. آنها فقط در شرایطی که شما آنها را می پوشید کار می کنند و باعث ضعیف شدن عضلات پا و پاهای شما نمی شوند. کفی ها عصا یا مهاربند نیستند. پاهای شما به آنها وابسته نمی شوند. کفی های سفارشی پشتیبانی اساسی را در مناطق اصلی فراهم می کنند و عملکرد پا را بهبود می بخشد.
کفی طبی به محض استفاده در بار اول باید راحت باشد.
اکثر مردم فکر می کنند کفی های کفشان باید اولین بار که آنها را جای آنها می گذارند احساس راحتی کنند. در واقع هدف اصلی استفاده از کفی راحت بودن نیست بلکه اصلاح عارضه های موجود در پاهای شماست که بواسطه آن بتوانید تغییرات آنتومیک در پاهایتان بدهید.
کفی طبی سفارشی هیچ فرقی با کفی های موجود در بازار ندارد.
پاهای شما با پاهای دیگران متفاوت است. مشکلات و عرضه های خاص پا شما مربوط به بدن شما است. بنابراین تهیه کفی هایی که برای درمان آناتومی و شرایط خاص پاهای شما تنظیم شده اند بسیار مهم است. فقط یک متخصص پا می تواند به طور موثر کفی های طبی اختصاصی را طراحی و تجویز کند. و این کار فقط بعد از بررسی راه رفتن شما (آنالیز راه رفتن) و ارزیابی بیومکانیکی پاهای شما اتفاق می افتد.
قیمت کفی طبی سفارشی بسیار گران است.
کفی های بدون نسخه و تولید انبوه در بازار معمولاً ارزان تر از کفی های سفارشی هستند (در نگاه اول). با این وجود ، عموماً کفی های پا بدون نسخه پزشک عمر بسیار کمتری دارند. بدون کمک گرفتن از یک متخصص ممکن است کفی نامناسبی را خریداری کنید. این می تواند به جای بهبود وضعیت ، پای شما را بدتر کند.
شما فقط به یک جفت کفی نیاز دارید ، زیرا می توانید آنها را از یک کفش به کفش دیگر منتقل کنید.
بله و خیر. درست است که شما می توانید کفی های خود را از یک جفت کفش به کفش دیگر منتقل کنید اگر می خواهید تأثیرات واقعی بهبود مجدد پا و وضعیت بدن خود را ببینید ، بهتر است اطمینان حاصل کنید که کفش هایی که می پوشید اغلب دارای یک جفت کفی مخصوص به خود هستند.