چه عواملی موجب چاقی و اضافه وزن می شود؟

عوامل زیادی وجود دارند که بر اضافه وزن یا چاقی تاثیر می گذارند. اکثر این عوامل رابطه ی مستقیمی با سلامت بدن دارند. اهمیت دادن به وزن بدن، ریسک ابتلا به بسیاری از بیماری ها در انسان ها و هم چنین خطر مرگ افراد را کاهش می دهد. تناسب اندام در نتیجه شناخت عوامل چاقی و پرهیز از این عوامل و ورزش استاندارد ایجاد میشود.

معرفی عوامل ایجاد چاقی یا اضافه وزن

پیشینه ی خانوادگی و ژن های بدن در چاقی و اضافه وزن

اضافه وزن و چاقی در خانواده ها بیشتر دیده می شود. این موضوع به نقش مهم ژن ها در چاقی اشاره دارد. اگر یک یا هردو والدین شما از اضافه وزن رنج می برند یا چاقی بیش از حد دارند، احتمال آن که شما نیز به اضافه وزن و چاقی دچار شوید بیشتر است. ژن های شما بر مقدار چربی و جایی که چربی ها در بدن شما ذخیره می شود موثرند.

رابطه ژن و نژاد با چاقی و اضافه وزن

 در برخی نژادها یا قومیت ها احتمال چاقی بیش از حد بیشتر از بقیه ی افراد است. میزان چاقی میان مردان و زنان بزرگسال آمریکایی ابتدا در میان آفریقایی/آمریکایی ها بیشترین درصد را دارد، سپس در لاتین ها و بعد از آن ها سفید پوستان در معرض چاقی قرار دارند. در حالی که مردان و زنان آسیایی/آمریکایی کمترین میزان چاقی را در میان سایر افراد جامعه ی آمریکا دارند. با این حال، ممکن است جمع شدن چربی های زاید در ناحیه ی شکم آن ها، ریسک ابتلا به بیماری ها را در آن ها افزایش دهد حتی اگر BMI بدن آن ها کمتر از سایر افراد باشد.

ارتباط سن و اضافه وزن

بسیاری از مردم با افزایش سن دچار افزایش وزن می شوند. بزرگسالانی که BMI نرمالی دارند، در ابتدای جوانی شروع به افزایش وزن می کنند و این افزایش وزن تا 60 الی 65 سالگی ادامه پیدا می کند. هم چنین، کودکانی که اضافه وزن دارند، احتمال بیشتری دارد در بزرگسالی به چاقی مبتلا شوند.

اضافه وزن,چاقی,تناسب اندام

ارتباط جنسیت و چاقی

در آمریکا، چاقی در میان زنان سیاه پوست یا هیسپانیک نسبت به مردان آن ها شایع تر است. هم چنین، جنسیت یک فرد بر نواحی که چربی های بدن در آن جمع می شوند وابسته است. چربی های مازاد در اکثر زنان در قسمت لگن و باسن آن ها جمع می شود. مردان معمولا در قسمت شکم یا عضلات abdomen دارای چربی هستند. داشتن چربی های مازاد در قسمت شکم، حتی با داشتن وزن نرمال، سلامتی افراد را به خطر می اندازد.

عادت های غذایی و اضافه وزن

عادت های غذایی شما شانس اضافه وزن و چاقی شما را افزایش می دهند اگر:

  • غذاها و نوشیدنی هایی با کالری، شکر و چربی فراوان بخورید.
  • نوشیدنی هایی بنوشید که شکرهای افزودنی دارند.
  • تحرک کمی داشته باشید و مدت زیادی را نشسته یا دراز کشیده باشید.

ارتباط محل کار و زندگی با چاقی و اضافه وزن

جایی که زندگی یا کار می کنید می تواند بر عادات غذایی یا فعالیت های فیزیکی و دسترسی به غذاهای سالم و فعالیت تاثیر داشته باشد.

برای مثال، زندگی در محلی که تعداد زیادی فروشگاه مواد غذایی دارد دسترسی شما را به غذاهای سالم تر، کیفیت بالاتر و کالری کم تر ممکن می سازد. زندگی در محله ای که فضاهای سبز بزرگ و قسمت هایی برای ورزش دارد می تواند شما را تشویق به انجام فعالیت های ورزشی کند.

محل کار شما ممکن است موجب عادت های ناسالم در خوردن غذاهای پرکالری شود.  وجود ماشین های مواد غذایی اتوماتیک، کافه تریاها، یا مراسم خاصی که غذاهای ناسالم و پرکالری در آن ها سرو می شود از مثال های محل کار است. شما می بایست تا جایی که ممکن است از موارد سالم تر در تغذیه ی خود استفاده کنید و خوردن غذاهای ناسالم را به یک تکه کیک محدود کنید.

چاقی,اضافه وزن, تناسب اندام

رابطه عادت های خانوادگی و فرهنگی با چاقی

عادت هایی که در خانواده شکل می گیرد می توانند بر وزن و سلامت بدن شما تاثیر بگذارند. برخی از خانواده ها غذا و نوشیدنی هایی با چربی، نمک یا شکر بالا در دورهمی ها یا به عنوان وعده ی اصلی غذاهای خود مصرف می کنند. هم چنین خانواده ها تایم زیادی را برای تماشای تلویزیون، استفاده از کامپیوتر یا گوشی های موبایل صرف می کنند.

فرهنگ مذهبی، نژادی، و اجتماعی به دلیل عادت های زندگی و به اشتراک گذاشتن مواد غذایی هم چنین بر وزن و سلامت بدن شما تاثیر می گذارد. در برخی فرهنگ ها غذا و نوشیدنی هایی مصرف می شود که از لحاظ چربی، قند و نمک مقادیر فراوانی دارد. عاداتی از جمله سرخ کردن، از عادات پر کالری در خانواده هاست. مصرف غذاهای پرکالری، چربی و قند به طور منظم موجب اضافه وزن در افراد می شود.

کافی نبودن خواب روزانه و اضافه وزن

افرادی که خواب کافی ندارند بیشتر در معرض مصرف کالری های بیشتر و اسنک های آماده هستند. متخصصان توصیه می کنند بزرگسالانی که بین 18 الی 64 سال سن دارند، 7 الی 9 ساعت خواب در روز نیاز دارند و افراد مسن بالای 65 سال 7-8 ساعت خواب در روز نیاز دارند.

عوامل دیگر موثر در تناسب اندام

عوامل دیگری که موجب اضافه وزن و برهم خوردن تناسب اندام می شوند عبارتند از:

  • مواد غذایی که مصرف می کنید و مقدار آن
  • نداشتن فعالیت های فیزیکی به طور منظم
  • استفاده از برخی داروها
  • داشتن بیماری خاص
  • کنترل نکردن استرس
چاقی,اضافه وزن, تناسب اندام

چگونه چاقی یا اضافه وزن را کنترل کنیم؟

اگر به تناسب اندام خود اهمیت میدهید، پیشنهاد میکنیم به این موارد توجه کنید:

به جای چربی های مضر، از چربی های خوب استفاده کنیم

تحقیقات نشان داده است، همه ی چربی ها را نمی توان جزو چربی های مضر دسته بندی کرد. دسته ای از چربی ها مانند چربی های اشباع نشده سطح کلسترول بدن را بهبود می بخشند و خطر ابتلا به چاقی بیش از حد را کم می کنند.

از غذاهای فرآوری شده یا پرشکر کمتر استفاده کنید

بر اساس تحقیقات پژوهشگران، مصرف غذاهای فرآوری شده موجب چاقی بیش از حد می شود. بیشتر این غذاها دارای چربی، شکر و نمک فراوان اند که موجب می شوند افراد با پرخوری خطر اضافه وزن را به جان بخرند.

سبزیجات و میوه ی بیشتری مصرف کنید.

مصرف 5 الی 9 وعده میوه و سبزیجات در طول روز برای بزرگسالان توصیه می شود. پر کردن ظرف خود با میوه ها و سبزیجات هم کالری های مورد نیاز روزانه ی شما را تامین می کند و هم از پرخوری جلوگیری می کند. درنتیجه تناسب اندام را تضمین میکند.

فیبرهای رژیمی مصرف کنید.

تحقیقات نشان می دهد کنترل وزن با مصرف فیبرهای رژیمی ممکن است. در یک آزمایش که در سال 2012 انجام شد کسانی که مکمل های فیبر را 3 بار در روز به مدت 12 هفته مصرف می کردند 5 درصد از وزن بدن خود کم کرده بودند.

خانواده ی خود را تشویق کنید غذاهای سالم تر مصرف کنند.

مشارکت همه ی اعضای خانواده درمصرف غذاهای سالم و خرید مواد غذایی با پروتئین ها و ویتامین های لازم بدن به عنوان یک مشوق برای تغییر روش زندگی به زندگی سالم موثر است.

در کلاس های ورزشی مانند ایروبیک شرکت کنید.

در نظر گرفتن یک کلاس ورزشی در برنامه ی روزانه ی خود علاوه بر مزیت های برجسته ی آن موجب ثابت نگه داشتن یا کاهش وزن می شود. منابع معتبر پیشنهاد می دهند در هفته 150 دقیقه ورزش هوازی آرام یا 75 دقیقه هوازی با سرعت انجام شود تا سلامت بدن تامین شود.

تمرینات با وزنه را به برنامه ی تمرینی خود اضافه کنید.

تمرین با وزنه به اندازه ی تمرینات فیزیکی مانند هوازی مهم است. علاوه بر تمرینات هوازی که لازمه ی زندگی انسان هاست، تمرین با وزنه نیز برای درگیر کردن تمام عضلات بدن دوبار در هفته پیشنهاد می شود.

بر کاهش استرس تمرکز کنید.

استرس تاثیرات فراوانی بر بدن و ذهن انسان ها می گذارد. تحقیقاتی نشان داده است که استرس موجب تحریک مغز می شود که عادات غذایی را تغییر داده و در مواقع استرس زا انسان را به سمت خوردن غذاهای پرکالری سوق می دهد. مصرف مواد غذایی پرکالری نیز موجب چاقی بیش از حد در افراد می شود.

کنترل وزن بدن و جلوگیری از چاقی برای به دست آوردن سلامت بدن از ارکان اساسی است. تغییرات کوچکی مانند مصرف مقدار بیشتری سبزیجات نسبت به قبل و رفتن به باشگاه دو الی سه روز در هفته می توانند مانع چاقی شوند. بنابراین اهمیت دادن به سلامت بدن خود را در اولویت بگذارید و این تغییرات را در زندگی خود ایجاد کنید.


هم چنین، آنالیز شاخص های موثر در تناسب اندام و تعیین چاقی با استفاده از دستگاه اسکنر سه بعدی بدن پایاتک، نتایج قابل توجهی در اختیار شما می گذارد که بتوانید به راحتی برای کاهش یا ثابت نگه داشتن وزن خود برنامه ی کاملی از متخصصان تغذیه و ورزشی دریافت کنید.

مقالات مرتبط:

0 0 votes
رأی دهی به مقاله
Subscribe
Notify of

0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments